31.10.2022.
Društvo agrarnih novinara Hrvatske i Hrvatska voćarska zajednica, uz podršku Hrvatskog agronomskog društva i suorganizaciju Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, te ostalih relevantnih institucija u sektoru voćarstva u Hrvatskoj organiziraju:
16. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara
s međunarodnim sudjelovanjem,
koje će se održati u Zagrebu, u hotelu International, Miramarska 24,
2. i 3 studenog 2022.
na temu „Izazovi hrvatskog voćarstva pod utjecajem klimatskih promjena“
SRIJEDA, 2. studenoga
Prvog dana ovog najznačajnijeg skupa koji okuplja hrvatske voćare, u srijedu 2. studenoga
s početkom u 17h održat će se 9. (izborni) Sabor Hrvatske voćarske zajednice.
ČETVRTAK, 3. studenoga
Drugog dana Savjetovanja, program je sljedeći:
09:30 Pozdravni govori
10:00 – 12:00 OKRUGLI STOL: Izazovi hrvatskog voćarstva pod utjecajem klimatskih promjena
Uvodno predavanje: Danijel Jug, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Panelisti: Danijel Jug i Tomislav Vinković - Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Frane Strikić - Sveučilište u Splitu, Tomislav Jemrić - Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Tvrtko Jelačić - Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Branimir Markota i Luka Cvitan - PZ Jabuka HR, Krešimir Krnjević - ENNA FRUIT, predstavnik Ministarstva poljoprivrede
12:00 – 12:30 Stanka za odmor i osvježenje
SEKCIJA I. 12:30 – 14:00 Dugoročna vizija razvoja ruralnih područja do 2040. godine
Stefano Conti: Nove tehnologije i sorte uzgoja trešanja
Marc Sellwig: Climate change an increasing stress factor for fruit production
Tomislav Jemrić: Niskopesticidna integrirana proizvodnja u održivom i sigurnom uzgoju voća (projekt Life)
14:00 – 15:00 Stanka za ručak
SEKCIJA II. 15:00 -16:30 Klimatske promjene
Milorad Šubić: Krvava uš- novi izazovi uslijed klimatskih promjena
Dominik Vuković: Uzgoj marelica pod utjecajem klimatskih promjena istočne hrvatske
Tvrtko Jelačić: Nove tehnologije i sorte uzgoja borovnice
16:30 – 17:00 Predstavljanje knjige Jabuka autora prof.dr.sc. Ive Miljkovića
17:00 Zaključci i zatvaranje savjetovanja