Literatura

LIJESKA, prof. dr. sc. Ivo Miljković

*adresa za informacije o kupnji knjige: info@vocari.hr

Naslov: Lijeska
Autor: prof. dr. sc. Ivo Miljković
Nakladnik: Hrvatska voćarska zajednica
Mjesto i godina izdanja: Zagreb, 2018.
Broj stranica: 343, ilustrirano
Uvez: tvrdi
Naklada: 400 primjeraka
Cijena: 200,00 kn

Iz sadržaja:
• Kemijski sastav – hranjiva vrijednost lješnjaka
• Proizvodnja lješnjaka u svijetu i zastupljenost sorti po regijama pojedinih zemalja
• Podrijetlo i povijest kulture
• Sistematika (taksonomija) Roda Corylus
• Ustroj lijeske
• Razmnožavanje
• Ekološki uvjeti za uzgoj lijeske
• Priprema tla za sadnju
• Sadnja
• Hranidba i gnojidba lijeske
• Uzdržavanje plodnosti tla
• Natapanje
• Rezidba lijeske
• Uzgojni oblici
• Podloge
• Sorte lijeske
• Oplemenjivanje lijeske
• Zaštita lijeske od mraza
• Zaštita lijeske od tuče
• Zaštita voćnjaka od štetnog djelovanja vjetra
• Bolesti i štetnici lijeske
• Berba i čuvanje lješnjaka

________________________________________________________________

POVIJEST HRVATSKOG VOĆARSTVA, prof. dr. sc. Ivo Miljković

*adresa za informacije o kupnji knjige: info@vocari.hr

Naslov: Povijest hrvatskog voćarstva
Autor: prof. dr. sc. Ivo Miljković
Nakladnik: Hrvatska voćarska zajednica
Mjesto i godina izdanja: Zagreb, 2017.
Broj stranica: 160, ilustrirano
Uvez: tvrdi
Naklada: 500 primjeraka
Cijena: 70,00 kn

Iz sadržaja:

• Razdoblje do dolaska Hrvata
• Kratak pregled povijesti hrvatskog voćarstva od dolaska Hrvata
• Znanstveno-istraživačka aktivnost
• Primjena rezultata dobivenih u znanstveno-istraživačkim centrima
• Razvoj voćarstva i maslinarstva nakon uspostave slobodne i neovisne Republike Hrvatske
• Obrazovanje specijaliziranih znanstvenih kadrova
• Kratak povijesni pregled poučavanja, istraživanja, školstva i poljoprivredne periodike
• Društva i udruge
• Hrvati u razvoju svjetskog voćarstva
• Hrvatski voćarski stručnjaci, znanstvenici i pedagozi koji su ostavili vidnog traga na razvoju i unaprjeđenju hrvatskog voćarstva