Povijest

Hrvatska voćarska zajednica (HVZ) u ostvarivanju ciljeva kroz planove i aktivnosti djeluje aktualno već 30 godina, a koristi i iskustva i tradiciju djelovanja svog predhodnika Hrvatskog voćarskog društva. Hrvatsko voćarsko društvo osnovano je 1978. g. Osnivački odbor održan je na Fakultetu poljoprivrednih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. U velikoj dvorani bilo je prisutno premo 300 voćara. Raspravljalo se o aktualnim problemima hrvatskog voćarstva i potrebi za složnim zajedničkim djelovanjem. Na saboru je za prvog predsjednika Hrvatskog voćarskog društva izabran prof. dr. sc. Ivo Miljković. Društvo je razvilo široku stručnu i društvenu aktivnost. Održano je više simpozija i savjetovanja od kojih su tri bila na međunarodnoj razini. Referati izneseni na savjetovanjima i simpozijima objavljeni su u časpoisima Agronomski glasnik i Jugoslavensko voćarstvo. U bivšoj državi Jugoslaviji sve su republike, osim Hrvatske, imale svoja republička voćarska društva koja su bila u savezu Jugoslavenskog voćarskog društva. Sljednik Hrvatskog voćarskog društva je Hrvatska voćarska zajednica.

U HVZ-u vrlo su aktivni mnogi stručnjaci, znanstvenici i uspješni praktičari među kojima su i poznavatelji svjetskog voćarstva i kreatori vizija i strategija hrvatskog voćarstva. Među njima i neki od doajena hrvatskog voćarstva 50 i više godina. Upravo ti stručnjaci sa ogromnim iskustvom i vizijama znali su 90-ih godina prošlog stoljeća  preokrenuti smjer i definirati razvoj voćarstva u Hrvatskoj na privatnim posjedima – organiziranim u OPG. HVZ postala je jedini sugovornik, partner Ministarstva poljoprivrede u vezi voćarstva stoga što je okupljala na savjetovanjima, seminarima i na voćnjacima stručnjake iz svih institucija, političare i voćare.

Hrvatska voćarska zajednica već 17 godina zaredom uspješno organizira znanstveno-stručna savjetovanja hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem diljem Hrvatske. Navedena savjetovanja daju veliki doprinos razvoju hrvatskog voćarstva i educiraju i upoznaju voćare sa novitetima u voćarskoj proizvodnji.